Dag van de Mantelzorg: 10 november 2016

Op donderdag 10 november is het ‘Dag van de Mantelzorg’. Op deze dag wordt er op nationaal niveau extra aandacht gegeven aan alle mensen die op vrijwillige basis zorgen voor hulpbehoevenden in hun omgeving. Rotterdam telt op dit moment al meer dan 127.000 mantelzorgers onder haar inwoners. Zij zetten zich meer dan 8 uur per week of langer dan 3 maanden in voor bekenden die hulp nodig hebben. Dit kan voor extra druk op hun eigen leven zorgen, welke kan leiden tot overbelasting. Met de actie: ‘Kom effe lekker zitten’ van Wmo Radar worden Rotterdamse mantelzorgers de komende maand opgespoord. Niet alleen om hen even flink in het zonnetje te zetten, maar ook om deze groep mensen te wijzen op de extra steun die er voor hen beschikbaar is.

In actie voor de mantelzorger

Eigenlijk kent bijna iedereen wel een mantelzorger in zijn of haar omgeving. Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten zoals familieleden, vrienden, kennissen en buren. In Rotterdam zijn er op dit moment meer dan 16.000 mantelzorgers die kampen met klachten zoals overbelasting door de toenemende druk op eigen leven. Omdat er veel anonieme mantelzorgers zijn, wil Wmo Radar deze mensen opsporen met de actie: ‘Kom effe lekker zitten’. Op de Dag van de Mantelzorg worden zij erkend en bedankt voor hun inzet, daarnaast worden zij vooral gewezen op de extra steun die er voor hen beschikbaar is.

Kom effe lekker zitten!

De informatievoorziening rondom de ondersteuning voor mantelzorgers is op dit moment onvoldoende. Zo zijn veel mantelzorgers niet op de hoogte van de mogelijkheden tot individuele en collectieve ondersteuning. Daarnaast kunnen zij gebruik maken van professionele begeleiding, diensten van vrijwilligers én verschillende voorzieningen zoals gratis parkeren of opvang buitenshuis. Directeur van Wmo Radar Han Paulides vertelt: ‘Het is voor ons van groot belang om er de komende periode achter te komen wie de mantelzorgers in Rotterdam zijn. Niet alleen om het goede werk dat zij doen, juist ook om hen te wijzen op de extra ondersteuning waar zij gebruik van kunnen maken. Veel mantelzorgers weten immers niet eens dat ze deze titel dragen. Om deze reden hebben wij de campagne ‘Kom effe lekker zitten’ ontwikkeld. Hier kunnen mantelzorgers zichzelf aanmelden of aangemeld worden door een bekende”. Op komeffelekkerzitten.nl krijgen de eerste 1000 aanmeldingen een ‘Goed tassie’; een mooi gebaar én duurzaam cadeau gevuld met verschillende presentjes. In één van de tasjes zit zelfs een cadeauvoucher van Hotel New York verstopt ter waarde van €350,-

WMO Radar

‘Kom effe lekker zitten’ is een initiatief van Wmo Radar. Deze stichting streeft naar een samenleving waar mensen voor elkaar zorgen en zo min mogelijk afhankelijk zijn van overheid, professionals en loketten. Om deze reden bieden zij perspectief op meedoen, vrijwilligerswerk, werk en ondernemen.