Expositie

Wie kent ze niet? De jeneverhuisjes van Delftsblauw aardewerk. Ze worden al sinds jaar en dag cadeau gedaan aan reizigers die met de KLM business class over de wereld vliegen. Vanaf 2 december opent de tentoonstelling ‘Sterke Verhalen’ in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Geïnspireerd op het gelijknamige boek van Mark Zegeling, ‘Sterke verhalen voor bij de borrel’, toont de expositie alle geproduceerde Delftsblauwe jeneverhuisjes en de daarbij behorende verhalen over architectuur, vaderlandse geschiedenis en bijzondere bewoners. De tentoonstelling is tot december 2015 te bezoeken in Schiedam.

Dutch Design

De nieuwe tentoonstelling van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam biedt een exclusief kijkje in het leven van de bewoners van de echte monumenten die model hebben gestaan voor de KLM-collectie. Het zijn portretten van pioniers, stoere avonturiers en andere kleurrijke landgenoten die hun stempel hebben gedrukt op ons land. Uitgebreid archiefonderzoek, interviews met (bouw)historici en de huidige bewoners leverden auteur Mark Zegeling een schat aan goede anekdotes op. Zijn boek ‘Sterke verhalen voor bij de borrel’, waarvan inmiddels 17.000 exemplaren zijn verkocht, diende als leidraad voor de expositie in het museum. ‘Meestal wordt van een boek een film gemaakt, maar zelden een tentoonstelling. Ik vind het als schrijver een enorme eer dat het Nationaal Jenevermuseum mijn boek als uitgangspunt gekozen heeft voor deze spectaculaire expositie’ aldus Mark Zegeling.

Delftsblauw & KLM

Al sinds de jaren ‘50 worden Delftsblauwe jeneverhuisjes cadeau gedaan aan passagiers die intercontinentaal vliegen en gebruik maken van de World Business Class van KLM. Deze miniaturen van de karakteristieke Hollandse huisjes zijn allemaal gevuld met jenever van Bols. De Delftsblauwe huisjes zijn al jaren een gewild verzamelobject waarin een levendige ruilhandel bestaat. Jaarlijks rond 7 oktober geeft KLM een nieuw miniatuur jeneverhuisje uit. Op 7 oktober 2014 is het Heineken brouwhuis in Amsterdam gekozen tot KLM huisje omdat Heineken dit jaar 150 jaar bestaat.

Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Lange haven 74-76, Schiedam
www.jenevermuseum.nl

Tentoonstelling: Sterke Verhalen
Opening publiek: dinsdag 2 december 2014
Pers opening: zondag 30 november 2014