Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam opent op zaterdag 6 april haar vernieuwde museumzalen. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de herinrichting van de eerste en tweede verdieping van het museum, waarbij flink wordt geïnvesteerd in de interactieve informatievoorziening. De vernieuwingsslag komt precies op het goede moment, aangezien het oud-Hollandse drankje de laatste jaren steeds populairder wordt om puur te drinken of in de mix. Directeur Marjolein Beumer: “We zijn het kenniscentrum van Nederland als het op jenever aankomt. Dit laten we nu uitgebreid zien met de nieuwe inrichting van de zalen. Doordat ze een stuk interactiever zijn, zie je echt hoe jenever tot stand komt en welke ontwikkeling het de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.”

Jeneverthema’s
In het vernieuwde Jenevermuseum zullen in de museumzalen drie ‘thema’s’ centraal staan. Allereerst jenever: wat is het en hoe wordt het gemaakt? Het tweede thema gaat over Schiedam als jeneverstad, waarbij het vooral draait om foto’s en de persoonlijke verhalen van de mensen die in de industrie werkten. Bij het laatste thema staat de reclame en marketing rondom jenevermerken en -bedrijven centraal.

De Walvisch en Escaperoom
Naast de vernieuwde zalen, is er natuurlijk meer te zien in het Jenevermuseum. Zo wordt er regelmatig door stokers en vrijwilligers uitleg gegeven over het stookproces van jenever in de Branderij. Ook zijn er op gezette tijden proeverijen en kan er een bezoek gebracht worden aan museummolen en -winkel De Walvisch. Voor de avonturiers behoort een bezoek aan de jeneverescaperoom ook tot de mogelijkheden.

Over het Jenevermuseum
Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is gevestigd in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij in Schiedam. Vanwege de rijke jeneverhistorie is deze stad geheel terecht benoemd als jeneverhoofdstad van de wereld en wordt tegenwoordig ook steeds vaker ‘Distillers District’ genoemd. Dat heeft te maken met de initiatieven die vanuit de traditionele branche worden genomen om nieuwe, smaakvolle jenevers (en gins) te ontwikkelen. In het museum zijn regelmatig jeneverstokers actief die museumbezoekers alle ins en outs bijbrengen van het jeneverstoken.