Van afval en gerecyclede grondstoffen nieuwe duurzame producten maken, is geen loze belofte. 100%Circulair, een initiatief van afvalverwerker Sortiva uit Alkmaar, bewijst dat het kan. Na de introductie van de BonTon® 2018, de afvalcontainer gemaakt van gerecycled plastic, is het volgende project een feit. In samenwerking met KLM Cargo maakt Sortiva modieuze tassen en kussens van gebruikte spanbanden. Deze producten zijn te koop via de webshop Flying Blue van KLM.

KLM Cargo spanbanden
KLM Cargo gebruikt de spanbanden om ladingen vast te zetten. Door de strenge veiligheidseisen worden ze regelmatig vervangen. De afgeschreven banden worden ter verwerking aangeboden aan Sortiva. ”Vanaf het moment dat ze bij ons binnenkwamen, zagen we kansen”, zegt projectleider Maarten Coppens. “Omdat het een zogenaamde ‘mono-stroom’ is die niet gemixt is met andere materialen, kan het prima opnieuw worden gebruikt. Toen we ons idee deelden met KLM, volgde een enthousiaste reactie. KLM heeft, net als wij, duurzaamheid en maatschappelijk betrokken ondernemen hoog op de agenda staan.’’ Binnenkort wordt het assortiment uitgebreid met riemen en laptophoezen.

Social return
Na binnenkomst worden de spanbanden bij Sortiva ontdaan van ijzer en op maat gesneden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op de afdeling zijn tien tot vijftien werkervaringsplekken, waarbij mensen werken aan allerlei circulaire projecten en producten. Na de voorbewerking gaan de banden naar twee lokale bedrijven die er tassen en kussens van maken. Binnenkort wordt het assortiment uitgebreid met riemen en laptophoezen. Wanneer er voor het eindproduct aanvullend materiaal nodig is, wordt gezocht naar een circulaire variant, zoals gerecycled vilt.

Flying Blue
De tassen en kussens zijn te koop in de KLM Flying Blue-webshop en binnenkort ook in de eigen webshop van 100%Circulair. Het doel is om steeds meer duurzame producten te vervaardigen uit ingezamelde materialen. Coppens: “Afval is voor ons geen afval, maar een potentiële grondstof waarmee je hele mooie dingen kunt doen. We kijken ook naar de koppeling met nieuwe technieken, zoals 3D-printen met gerecycled materiaal. Er wordt veel gesproken over recycling, wij willen in de praktijk laten zien dat het kan.’ 

Over Sortiva
100%Circulair is een initiatief van Sortiva, een dochteronderneming van HVC en GP Groot. Sortiva verwerkt afval van particulieren, bedrijven en gemeenten en streeft naar zo veel mogelijk hergebruik. Ingezamelde materialen als sloophout, asfalt, betonpuin, kunststof en papier krijgen via recycling een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als grond-, bouw- of brandstof. Om het gebruik en verkoop van uit gerecyclede grondstoffen gemaakte producten te promoten, heeft Sortiva 100%Circulair opgericht.

---

INFORMATIE:

Adres GP Groot:                                                                  Vennewatersweg 2B | 1852 PT Heiloo
Website Sortiva:                                                                  www.sortiva.nl    
Website 100%Circulair:                                                     www.100procentcirculair.nl                            
Website Flying Blue:                                                           www.flyingblue.nl/en/shop-online