Financiele Drempel

Een steeds groter deel van de bevolking, met name senioren, kampt met (kunst)gebit problemen. De moeilijkheden die hiermee gepaard gaan zoals last met praten, moeite met eten, pijnlijk tandvlees of een ingevallen gezicht kunnen van grote invloed zijn op het dagelijks leven. In het ergste geval monden deze problemen zelfs uit tot straatvrees en sociale afzondering. Vaak durft men niet om een opinie te vragen bij een andere zorgverlener of is men niet op de hoogte van de vergoedingen vanuit de zorgverzekering, waardoor er een financiële drempel ontstaat.

Oproep landelijk dagblad

Marja Scholtes uit Papendrecht weet hier alles van. Vanwege de slechte staat van haar bovengebit besloot zij een half jaar geleden te kiezen voor een prothese. Alle kiezen en tanden werden getrokken, echter door een meningsverschil tussen haar tandarts en de verzekeringsmaatschappij bleef de plaatsing van een goed passende gebitsprothese uit. Door het los zittende gebit kon de 56-jarige Papendrechtse maanden niet fatsoenlijk eten, viel ruim 10 kg af, kwam uit schaamte nauwelijks buiten en was haar sociale leven ver te zoeken. Ten einde raad plaatste Scholtes een oproep in het Algemeen Dagblad. Het resultaat overtrof haar verwachtingen. De Gebitskliniek uit Sliedrecht nam contact met haar op en voorzag haar van een passende prothese. Door het huidige gebit een nieuwe pasvorm aan te meten, kan Marja weer fatsoenlijk eten en kan ze de prothese dragen zonder gebruik van kleefpasta’s. Als kers op de taart bleek deze behandeling volledig door de zorgverzekering te worden vergoed.

Voorbeeld voor lotgenoten

Het geval van Scholtes bleek een voorbeeld voor vele lotgenoten, want bij de gespecialiseerde praktijk staat sindsdien de telefoon roodgloeiend. Schrijnende verhalen van mensen die tussen wal en schip zijn geraakt en de hoop hebben opgegeven voor een passende prothese. Britt Hageraats, eigenaresse van De Gebitskliniek vertelt: “Wij zien het als onze missie om mensen weer te durven laten lachen, praten en eten. De Gebitskliniek biedt een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek en geeft mensen een heldere uitleg over de kosten die door de verzekering gedekt worden. Bijna altijd is deze dekking hoger dan men denkt, waardoor de stap naar onze praktijk snel is gezet. Veelal blijkt dat de mensen onwetend zijn over de vergoedingen vanuit de verzekeringsmaatschappijen en helaas laat de voorlichting hierover nog wel een te wensen over”. De persoonlijke benadering van De Gebitskliniek slaagt: er zijn al vele ‘patiënten’ van hun jarenlange gebitszorgen af.