Aromatisch Pools bizongras vormt basisingrediënt van wodka

Al sinds de vroegste herinnering is wodka de nationale drank van Polen. Het is dan ook geen wonder te noemen dat het hand geplukte bizongras dat groeit in het Bialowieza bos de basis vormt voor één van de best presterende Poolse wodkamerken ter wereld: Żubrówka. Het onderscheidende karakter van de wodka wordt gevormd door dít zeldzame ingrediënt en neemt je mee naar een adembenemende plek midden in de ongerepte natuur met geuren van lentebloemen, vanille en verrassende kruiden. De wodka wordt volgens traditioneel geheim recept gedistilleerd in het uiterst Oostelijke deel van Polen. Żubrówka is verkrijgbaar in Nederland en drink je het best puur, on the rocks of als perfecte basis voor een ‘s zomerse cocktail.

Rijk aan geschiedenis

Het nationale dier én trots van Polen, de Żubrówka, graast in het Poolse Bialowieza bos van de zeldzame bizongrassprieten. Het aromatische gras geeft midden in de zomer een geur van amandel en vanille, een smaak die tevens de zachte basis vormt voor de wodka. Poolse grasplukkers trekken volgens een eeuwenoude traditie te voet het bos in om op zoek te gaan naar de perfecte sprieten voor de productie van Żubrówka wodka. Met de hand worden de sprieten zorgvuldig geplukt en vervolgens gedroogd in oude schuren. Na een maand worden de bizongrassprieten stuk voor stuk gesorteerd op kleur en lengte. De mooiste exemplaren worden bewaard om de kenmerkende flessen te voorzien van één stengel bizongras. Er wordt geen spriet verspild, de overige delen worden gebruikt voor de aroma’s die Żubrówka voorzien van de kenmerkende subtiele smaak.

Żubrówka: nationale trots Polen

Żubrówka wodka geniet grote bekendheid in Polen. Het merk behoort tot één van de best presterende Poolse merken wereldwijd en wordt geëxporteerd naar meer dan veertig landen. De nationale trots van Polen is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Familiebedrijf De Kuyper is de samenwerking met Żubrówka in 2016 aangegaan. Mark de Witte, CEO De Kuyper Royal Distillers vertelt: ‘Ik ben heel blij met de toevoeging van Żubrówka aan ons portfolio. Een prachtige premium wodka, die perfect past binnen onze visie: “own the cocktail”. Daarnaast is het een prachtige kans om ons portfolio van premium likeuren en premium spirits uit te breiden.“