In de binnenstad van Schiedam is het zaterdag 25 augustus groot feest. Tijdens dit ‘Zomerfeest Lange Haven 2018’ zal jenever – de trots van Schiedam – een belangrijke rol vervullen. Van ’s middags tot ’s avonds laat zullen bartenders de beste cocktails met gin voor de bezoekers shaken. Ook kunnen de gasten zich bij de Lange Haven, voor de Havenkerk en rondom het Jenevermuseum laten vermaken met optredens van DJ’s en straattheater en lekker eten bij café Zavor en verschillende foodtrucks. Marjolein Beumer, organisator en directeur van het Jenevermuseum, vertelt: “Het is fantastisch dat we weer een mooi evenement in Schiedam mogen organiseren, waarbij jenever volop in de belangstelling staat.”

 Bomvol programma

Vanaf 14.00 uur is er genoeg de doen in het centrum van de jeneverstad: drink een alcoholvrije cocktail op de vismarkt, of scoor er eentje mét op de binnenplaats van het Jenevermuseum. Hierbinnen worden ook jeneverworkshops en -proeverijen gehouden. Honger? Dan kunnen de lekkere gerechten van de foodtrucks op de Lange Haven en de Vismarkt zorgen voor een goedgevulde maag. En wie graag een dansje waagt, kan de heupen losgooien tijdens het salsadansen voor de Havenkerk. De dag wordt iets voor 23.00 uur feestelijk afgesloten met een fonteinshow. Goed om te weten: de entree van het festival is gratis. 

Unieke combinatie

Al jaren is de combinatie van de locaties Havenkerk, Jenevermuseum en Lange Haven het geheim achter het succes van het Nederlands Jeneverfestival Schiedam. Dit festival kon dit voorjaar niet doorgaan vanwege een renovatie aan de Havenkerk. Degenen die al online een kaartje voor het Jeneverfestival hadden gekocht, hebben het geld inmiddels teruggestort gekregen. Daarnaast ontvangen deze bezoekers binnenkort ook persoonlijk bericht over de workshopprogrammering met leuke kortingsaanbieding.

Over het Jenevermuseum

Het Nationaal Jenevermuseum is gevestigd in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij in Schiedam. Vanwege de rijke jeneverhistorie is Schiedam geheel terecht benoemd als jeneverhoofdstad van de wereld en wordt tegenwoordig ook steeds vaker ‘GinCity’ genoemd. Dat heeft te maken met de initiatieven die vanuit de traditionele branche worden genomen om nieuwe, smaakvolle gins (en jenevers!) te ontwikkelen. In het museum zijn regelmatig jeneverstokers actief die museumbezoekers alle ins en outs bijbrengen van het jeneverstoken.