‘Heb je al op Facebook gekeken naar het bericht waarin ik je heb getagd’, zegt een vriendin van mij. Normaal zou ik direct ja zeggen, maar nee. Deze week kan ik niet meer op Facebook kijken, ik ga namelijk een week offline. Mijn vriendinnen verklaren mij voor gek. Ja klopt, het is een echte uitdaging! Van continu verbonden zijn met je telefoon naar helemaal geen mobiele data meer. Is dit een verslaving? Ik denk dat ik me er wel schuldig aan maak. Laat daarom die DATA OFF, LIFE ON week maar beginnen!

Smartphone dieet
Steeds vaker bepaalt de telefoon onze aandacht. We kunnen ons moeilijk los koppelen van de telefoon. We missen de kwaliteit van het bewustzijn. We zijn niet in het hier en nu. Maar we zijn online en altijd maar verbonden. Ook al ben je in gezelschap van vrienden, je grijpt continu naar die telefoon om te whatsappen met weer andere vrienden. We missen het persoonlijke contact, omdat we continu oogcontact maken met het telefoonschermpje. Laat je daarom detoxen door een week offline te gaan.

Prioritijd
Als je eindelijk hebt geaccepteerd dat je mobiele data uitstaat, kun je effectief omgaan met je tijd. Je kan eindelijk beginnen aan je waslijst met taken. Je zal waarschijnlijk meer tijd over houden, omdat je niet continu je timeline en Snapchat aan het refreshen bent. Je kan nu prioritijd maken. Je zal productiever te werk gaan en een betere concentratie hebben. Het leuke is natuurlijk ook dat je meer tijd over houdt om leuke dingen te gaan doen.

Zwakke momentjes

Ik probeer me mentaal zo goed mogelijk voor te bereiden op deze grote uitdaging. Daarom heb ik mijn zwakke momentjes even op een rijtje gezet:

 • Tijdens het ontbijt
  - AD app en Facebook checken voor de nieuwste informatie
 • In het openbaar vervoer
  - Whatsappen met vriendinnen en Instagram doorscrollen
 • In de werkpauzes
  - Alle social media kanalen checken
 • Tijdens een serie kijken
  - Bijpraten met vriendinnen via whatsapp
 • Voor het slapengaan
  - De laatste updates bekijken op social media

Tijdens mijn momentjes wil ik proberen meer aandacht te besteden aan andere dingen waar ik eerst niet aan toe kwam. Zoals een boek lezen, een serie afkijken en DIY’s maken. Ik hoop hiermee een vervangende activiteit te hebben gevonden en mezelf alsnog te kunnen vermaken. Na een paar dagen hoop ik me er bij neergelegd te hebben en dat ik het minder belangrijk ga vinden om niet alles bij te kunnen houden.

Get real
Kan jij je leven ook bijna niet meer voorstellen zonder telefoon? Kunnen wij nog wel leuke dingen doen zonder het gevoel te hebben het te delen met de buitenwereld? Je beseft het niet, maar het probleem is er. Durf jij net als ik de uitdaging aan? Meld je dan aan op https://www.facebook.com/events/862129430591836/