Voor iemand die het klaslokaal alweer een aantal jaar geleden heeft ingeruild voor een fulltime job in de PR is het belangrijk om bij de les te blijven. Een week of drie geleden ervaarde ik opnieuw hoe het is om te studeren en schoof ik aan bij superslager Piet van den Berg voor een uitgebreid hoorcollege over MRIJ rund in het sfeervolle restaurant MEAT. Ben je vegetarisch? Lees niet verder, want deze blog gaat over het eten van zeer veel kwaliteitsvlees bij vleeschrestaurant MEAT.

Ik als Bourgondiër vind het belangrijk om zeker niet ‘te’ veel vlees te consumeren, maar als ik het dan eet, dan liever wel biologisch en eerlijk. Algoed, back 2 Meat. Meat organiseert iedere maand MEATCLASS, een avondje voor levensgenieters die meer willen weten over de herkomst en bereiding van vlees. Iedere keer staat er een ander dier op het menu, dit keer was het de MRIJ rund van slager Piet van den Berg.

Met een overdosis enthousiasme schoof ik aan tafel en waande ik mij even in de wereld van het slagersvak. Eigenaar Marcel loste het startschot van de avond met een warm welkomstwoord en zorgde als échte gastheer dat mijn wijnglas de gehele avond halfvol was. Daar houd ik van! Een restauranteigenaar die als gastheer écht op de vloer staat en met een grote glimlach bijspringt indien het moet.

We beginnen met een heerlijke carpaccio, deze is tot mijn verbazing dik gesneden. Superslager Piet (beste vriend van meneer den Blijker) vertrouwt mij toe dat de dikte van het vlees ervoor zorgt dat de smaak goed bewaard blijft. Een lekkere klodder truffelmayonaise en wat grove snippers Parmezaan laten mijn smaakpapillen tintelen. Sodeju, wat is dit lekker! Terwijl ik met mijn tafelgenoten geniet wat de smakelijke wijn wordt er door slager Piet veel verteld over zijn roodbonte koeien die grazen in de groene weides van “de Nederlandse Groenzoom”. Toch fijn om te horen dat deze beesten een fantastisch leven hebben gehad, grazend in de weide, hier en daar een ontspannende massage en een dieet waarin zij zoveel mogen eten als ze zelf willen.

Na de carpaccio geniet ik van een mooi geserveerde salade met schenkel, ik moet even zoeken naar het vlees maar begrijp na één hap dat er is gekozen voor een klein portie. De schenkel heeft een bijzondere smaak en is zelfs in een kleine hoeveelheid overheersend. Bij het schrijven over dit gerecht loopt het water me weer in de mond, genieten was het dus!

We sluiten af met Côte De Boeuf en verse friet, beter kan haast niet! Het was genieten, de wijnen, het vlees, mijn tafgenoten, de gastdames en heer, slager Piet, de atmosfeer van de Rotterdamse Oude Haven. Ik heb nu al zien in de volgende editie, deze vindt begin februari plaats! Houd de Facebookpagina goed in de gaten voor de precieze datum en het volgende thema.

Proost,

Ingelotte